T 03 233 30 52
T 03 232 91 41
Ommeganckstraat 51
2018 Antwerpen
F 03 226 06 21

Opgelet met overuren in de Horeca. je betaalt ze achteraf terug!

28/03/2019 | Categorieën: horeca
Hoe werkt het

Het is mogelijk om in de Horeca overuren te presteren die betaald worden "bruto voor netto". U ontvangt uw loon zonder dat je daar belastingen op moet betalen. Goed zou je denken.

Spijtig genoeg ontvangen wij vandaag dossiers tegen werkgevers die bij ontslag op een lucratieve wijze om springen met het saldo van uw overuren. Tot op vandaag enkel bedrijven die geadviseerd worden door Horecafocus.

Wanneer je als werknemer ontslag zou nemen bij uw werkgever en je nog een saldo van 100 overuren in dat systeem hebt staan worden die automatisch omgezet in het oude systeem van overuren. Hierdoor ontstaat een bizarre en vooral oneerlijke situatie.

een voorbeeld :

Je hebt een saldo van 80 overuren staan. De werkgever zal jouw overuren omboeken naar het oude systeem waardoor je 80 overuren in saldo hebt in het oude systeem. Dwz dat je hiervoor een toeslag ontvangt van 50% en 100% recuperatie. Doordat je uw ontslag nam kan je die recuperatie niet  nemen want men plaatst de 80uren EN de toeslag dus 40 uren als prestatie in jouw opzegperiode. Het gevolg is dat je wanneer je uw ontslag geeft direct daarna niet meer hoeft te werken. Je verliest dus een periode loon die je normaal zou ontvangen omdat je uw opzegperiode uitwerkt. Maar dat is niet alles. Doordat je voor die uren reeds een hoger nettoloon hebt ontvangen, zal je dat bedrag moeten terug betalen aan jouw werkgever.

Conclusie : let op met overuren te presteren en maak goeie afspraken die schriftelijk vastliggen. Zo zal je achteraf veel leed vermijden.